Een reis naar Zuid-Italië (2002)

kaart van italië


In 2002 besluiten we met een kleine groep naar Italië te reizen. De bestemming wordt Basilicata en Puglia (Apulië).

Basilicata of Lucanië is een regio in het zuiden van Italië die grenst aan Campanië in het westen, Apulië in het oosten en Calabrië in het zuiden. Het heeft een korte kuststrook aan de Tyrreense Zee en ook aan de Golf van Tarente (deel van de Ionische Zee) aan de zuidoostkant.

In de Romeinse tijd heette het district Lucania en werd het samen met het zuidelijke district Bruttii bestuurd. Het district Lucania heette zo vanwege het volk dat de naam Lucani (Lucaniërs) droeg, die het land rond het midden van de 5de eeuw BC binnenviel, en de inheemse stammen, die bij de Grieken bekend stonden als Oenotrianen en Chonen, de bergen in het binnenland injoeg. Aan weerszijden was de kust bevolkt door sterke Griekse koloniën, die deel uitmaakten van Magna Graecia.

De Lucaniërs spraken een Oskische taal. Strabo berichtte dat zij een democratie kenden, behalve in oorlogstijd, wanneer een dictator werd gekozen uit de gewone magistraten. De weinige Oskische inscripties die uit de 4de of 3de eeuw BC zijn overgebleven, zijn in het Griekse alfabet geschreven. In het Italiaans worden de inwoners van Basilicata nog steeds lucani genoemd.

Apulië (Puglia) is een regio in Zuidoost-Italië, ten noordwesten van en inclusief de hak van de Laars van Italië, gelegen aan de Adriatische Zee (Kanaal van Otranto) en de Ionische Zee (onder andere Golf van Tarente) op ongeveer 80 kilometer van de kust van Albanië. Apulië is de meest oostelijke regio (landstreek) van Italië. De hoofdstad is Bari. De regio was onderverdeeld in vijf provincies. In 2008 is de zesde provincie een feit "Barletta, Andria, Trani", de eerste provincie in Italië met drie hoofdsteden.

Ten zuidwesten van de regionale hoofdstad Bari ligt Alberobello met zijn bijzondere trulli. Deze witte ronde huizen met hun kegelvormige daken hebben de plaats veel bekendheid bezorgd. Het binnenland op de grens met de regio Basilicata, de Murge is woest, kaal en zeer dunbevolkt.

Naar Basilicata en Puglia